29 Haziran 2015 Pazartesi

Yabancı turistlerin ülkemizdeki tercihleri



1974 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, ülkemizdeki yerli ve yabancı turist sayılarının,  yoğunluğun en çok olduğu bölgelerin düzenli olarak istatistiği çıkarılmaktadır. Türkiye’de konaklayan yabancı turistlerin sıralaması şu şekilde :


1-Almanya
2-Rusya                   
3-İngiltere
4-Hollanda
5-Fransa








Türkiye’ye gelen yabancı turistler tarafından en çok ziyaret alan illerimiz ise sırasıyla :



1-Antalya
2-İstanbul
3-Muğla              
4-Aydın
5-İzmir




Otel konaklamalarında en çok talep sırasıyla; ağustos, eylül ve haziran ayında gerçekleşmektedir.

2013 yılında ülkemizdeki otellerde 21.200 yabancı 17.100 yerli olmak üzere toplam 38.300 kişi konaklamıştır. Türkiye’de toplam 2341 adet işletme belgeli otelimiz bulunmaktadır. Bunların bölgelere göre dağılımı:

Akdeniz                   853
Ege                          665
İstanbul                   432
Batı Anadolu          189
Doğu Marmara       173
Batı Marmara          166
Batı Karadeniz       115
Orta Anadolu          109  şeklinde sıralanmaktadır.

Kaynak: www.kultur.gov.tr

28 Haziran 2015 Pazar

Enteresan bilgiler



1.  Kaju olarak bildiğimiz çerez aslında kaju meyvesinin sapıdır.
2. Titanik batmadan tam 14 yıl önce kitabı yazılmıştır.
3.  Su aygırının sütü pembe renklidir.
4.  Mavi balinaların kalbi o kadar büyüktür ki bir insan atardamarları içerisinde rahatlıkla yüzebilir.
5.  Kuzey Kore ile Finlandiya'yı ayıran tek ülke Rusya'dır.
6.  Bal güneş görmediği sürece asla bozulmaz.
7.  Yer fıstığı aslında bir baklagildir ve toprağın altında büyür.
8.  Gökyüzündeki yıldız sayısı dünya üzerindeki tüm plajlardaki kum tanesi sayısından fazladır.
9.  Ahtapotların üç tane kalbi vardır.
10. 1800'lerin ortasına kadar ıstakoz, fakir yemeğiydi.
11. Paraguay bayrağı dünyadaki önü ve arkası farklı olan tek bayraktır.


12. Venüs'te 1 gün, 1 yıldan daha uzundur. 
13. Dağcılar gelenek olarak öldükleri dağın eteklerinde gömülür. Everest Dağı’nda 200’den fazla dağcı cesedi bulunmaktadır.
14. Geceleri sabaha göre 1 cm daha kısa olursunuz.
15. Köpek balıkları 1 milyon damla suyun içinde bir damla kanın kokusunu algılayabilirler.
16. Dünyanın en büyük 10 limanının 7 si Çin’de bulunuyor.
17. Karadul örümceği erkeğiyle çiftleştikten sonra onu yer, bu yüzden ona karadul denmiştir.
18. Dünyada 4300 farklı din vardır.
19. Zürafanın boyuyla birlikte dili de hatırı sayılır bir uzunluğa sahiptir. Bir zürafa diliyle kulağını dahi temizleyebilir.
20. Ortalama bir insan, ömrü boyunca dünyanın çevresini yaklaşık üç defa dolaşacak kadar yürür.


26 Haziran 2015 Cuma

Gelecek beklenir, geçmiş özlenir







80’li 90’lu yılların çocukları, bu yazı sizin için…


Teknoloji en üst seviyede; hepimizin elinde android akıllı telefonlar, çantamızda tabletler, masamızda laptoplar, her yanımızdan teknoloji fışkırıyor. Hiçbir şeyi merak edecek kadar vaktimiz yok, aklımızda soru işaretleri yok, beynimizi düşünmek için bile zorlamıyoruz. Bilmediğimiz bir şeyle mi karşılaştık, hoop arama çubuğuna yaz gelsin eline “aaa bu muymuş?”

Biz çocukken böyle miydi? Şanslı olan ailelerin çocuklarının kitaplığında Meydan Larousse Ansiklopedi, açar bakarsın, sayfa sayfa karıştırırsın. Ansiklopedisi olmayan sabahı zor yapar, günün ağarmasıyla doğru kütüphaneye koşar. Ne büyük mutluluktur ama… Pazar günü aldığımız gazetenin ödüllü bulmaca eki. Ailecek seferberlik ilan edilir. Tek kare boş kalmayacak, yoksa çekilişe katılamayız.

Radyoda arkası yarın programlarını heyecanla bekleyen kaç kişiyiz. Pazar sabahı olsa da kovboy filmini seyretsek diyen. Küçük Ev, Dallas, Şahin Tepesi’ni merakla bekleyen. Gece 12’de ekranda çıkan saati bekleyip, askerlerimizle birlikte İstiklal Marşı’mızı söyleyen kaç çocuğuz?


Yılbaşında simli, pullu kartlarımız vardı. Özenle seçilir, yazılır, zarfına konur, sevdiklerimize yollanır. Posta kutunuz varsa şanslısınız. Yoksa postacı kapının altından atar gider. Zarf heyecanla açılır. İçinden çıkan mektup defalarca okunur, katlanır, saklanır, göz yaşları sel olur. Büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden…


Yüzünüzde tatlı bir gülümseme oluştu mu? Ya da derinden bir iç çektiniz mi? Desenize siz de özlüyorsunuz.

Anneannenizin, babaannenizin tel dolabından yediğiniz, alüminyum maşrapadan, toprak testiden içtiğiniz suyun tadını şimdi bulabiliyor musunuz?

Diyorlar ki; teknoloji gelişti. Bilim, kültür, sanat, eğlence de rekor düzeyde ilerleme var. 

Evet, kütüphaneye hayatı boyunca hiç gitmemiş çocuklarımız var. Araştırma yapmayan, kitap okumayan, sormayan sorgulamayan, oyun oynamayı dahi bilmeyen çocuklarımız. Bırakın tebrik kartını yazmayı, kendi telefonunu, adresini bilmeyen gözü kapalı nesiller yetiştiriyoruz. Tüm bilgileri akıllı telefonlara yüklüyoruz. Tek yapmamız gereken dokunmak. Bir mesaj yazıp toplu gönderdik mi, maaile herkesin bayramı kutlanıyor.


  
Hep birlikte geleceği bekliyoruz, çalışıp çabalıyoruz, çocuklarımızın geleceği için çırpınıyoruz. Ama içimizde hep bir geçmiş özlemi var. Gelecek gelmeli mi onu bile bilmiyoruz...

                                                                                                              Hülya TUNÇ

25 Haziran 2015 Perşembe

Dünyada en çok ziyaret edilen şehirler


Dünya turizm istatistik raporlarına baktığımızda, Türkiye için ivmenin her geçen gün daha da yükseldiğini görüyoruz. 03 Haziran 2015 tarihinde İstanbul – MasterCard tarafından dünyadaki favori 132 şehrin incelendiği turizm trendleri raporu açıklandı. "Hedef Şehirler Endeksi 2015" raporuna göre bir önceki yıl dünya 7'ncisi olan İstanbul bu yıl yükselerek 5'inci sıraya yerleşti. Böylece sıralamada New York ve Singapur'un önüne geçmiş oldu.

Son yedi yıldır üst üste birinci olan Londra, bu yılda toplam 18,82 milyon ziyaretçiyle listenin ilk sırasına yerleşti. Bangkok 18,2 milyon ziyaretçisiyle Londra’yı takip etti. Üçüncülüğü ise, 16 milyon ziyaretçiyle Paris aldı. 14,25 milyon ziyaretçisiyle Dubai’yi ise 12,56 milyon ziyaretçi ile İstanbul beşincilikle takip etti.



Londra 18.82 milyon


Bangkok 18.2 milyon



Paris 16 milyon



Dubai 14.25 milyon




İstanbul 12.56 milyon






Öte yandan Singapur, Hong Kong, Madrid, Dubai, Kuala Lumpur, Frankfurt, Seul, Roma ve Antalya ziyaretçi sayısı fazla olan şehirler arasında yer aldı.

En çok ziyaretçisi olan Londra, Avrupa'da birinci sırayı alırken, Paris ikinci, İstanbul’da üçüncü sırayı aldı.

                                                                           Hülya TUNÇ

24 Haziran 2015 Çarşamba

2015 Yılının İlk Yarısında En Çok Okunan Kitaplar



2015 yılının ilk yarısını geride bıraktığımız şu günlerde, kitap satışı yapan farklı 10 siteden derleyerek hazırladığım TOP 20 listemiz :




Birinci sırada, Kürk Mantolu Madonna/ Sabahattin Ali / Yapı Kredi Yayınları


Bu eser için; duygu ve insan tasvirinin çok güzel bir şekilde işlendiği, Türk edebiyatının en başarılı eserlerinden biridir diyebiliriz. Önce okuyucusuna basit bir aşk romanı izlenimi verse de, kitabı okumaya başladıktan hemen sonra nasıl bir yanılgıya düştüğünüzü fark ediyorsunuz. Yazar kitapta Raif Efendi' nin aşkını, yaşadığı duygu yoğunluğunu, Kürk Mantolu Madonna’ya hissettiği saf aşkı çok güzel bir dille anlatıyor. Roman; bir gün Raif Efendi’nin gazetede reklamını gördüğü bir sergiye gitmesiyle ve orada gördüğü bir tablodaki resme aşık olmasıyla başlıyor. Bu tablo onun hayatının dönüm noktası olacaktır.


İkinci sırada, Böğürtlen Kışı/ Sarah Jio / Arkadya Yayınları

Sarah Jio’nun bundan önceki romanlarındaki akıcı dili, duygusallığı ve şaşırtıcı sonları bu romanda da en güzel şekilde karşımıza çıkıyor. Bir anne olarak, Sarah Jio’nun umudu ve umutsuzluğu anlatan mükemmel hikayesi beni derinden etkiledi diyebilirim. Hikayemiz 1933 yılında Amerika’nın Seattle şehrinde 3 yaşındaki oğlu ile güzel bir hayat süren Vera’nın oğlunu bırakarak işe gitmesiyle başlar. Fakat geri döndüğünde oğlu evde yoktur.







Üçüncü sırada, Elif Gibi Sevmek / Hikmet Anıl Öztekin / Yakamoz Kitap

Tasavvuf ve manevi aşkı harmanlayarak şiir kitaplarını sevenler için hazırlanmış güzel bir eser.



Dördüncü sırada, Konstantiniyye Oteli / Zülfü Livaneli / Doğan Kitap

Kostantiniyye Oteli bir romandan çok fazlası olmuş, konusu kitaba ismini veren otelin açılışıyla başlıyor ve Konstantiniyye Oteli’ ne gelen davetlilerin tanıtılmasından oluşuyor. Baş karakterler olan otelin sahibi Ergun Bey’ in ailesi, Zehra ve Emre’ nin yaşantıları, ilişkileri anlatılırken okuyucuyu zamanda yolculuğa çıkarıyor. Bu kitapta aşk, tarih, kültür, müzik kısaca her şey var. Zülfü Livaneli kaliteli ve entelektüel bir yazar olduğunu bu romanıyla ispatlamış, değişik bir tarz denemiş.





Beşinci sırada, Kafamda Bir Tuhaflık / Orhan Pamuk / Yapı Kredi Yayınları

Nobel ödüllü yazarımız Orhan Pamuk’un 6 yıl gibi bir süre üzerinde çalıştığı “Kafamda Bir Tuhaflık” adlı eser, İstanbul’da yaşanan belgesel tadında güzel bir aşk hikayesi olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul deyince aklımıza ilk olarak boğaz manzarası, eşsiz mimarisi, deniz kokusu geliyor tabi ki. Ama kitapta karşımıza çıkan İstanbul alışılagelmişin dışında. Karanlık sokaklar, yaşam mücadelesi veren Anadolu’dan gelen insanların şehirde kendi elleriyle yaptıkları gecekondular, terk edilen harap apartmanların olduğu eski mahalleler… Romanın başkarakteri olan Mevlut, 1969 yılından itibaren 40 yıl boyunca bu mahallelerde pilavcılık, yoğurtçuluk, otopark bekçiliği gibi bir çok iş yapıyor. Bir yandan çalışırken bir yandan da çevresindeki gelişmelere, siyasi çatışmalara, darbelere, dönüşümlere şahit oluyor. Roman ; Mevlut ile üç yıl süreyle aşk mektubu yazdığı sevgilisinin İstanbul'daki yaşamını konu alıyor.



            6-Elif Gibi Sevmek-2 / Hikmet Anıl Öztekin / Yakamoz Yayınları
                                  
7- Allah De Ötesini Bırak / Uğur Koşar / Destek Yayınları

8- Hayvan Çiftliği / George Orwell / Can Yayınları

9-Türklerin Tarihi / İlber Ortaylı / Timaş Yayınları

10-Esrarengiz Bahçe / Johanna Basford / Edam

11-Trendeki Kız / Paula Hawkins / İthaki Yayınları

12 -Gizemli Orman / Johanna Basford / Edam

13 -Gündüz Sefası/ Sarah Jio / Arkadya Yayınları

14 -Vazgeçtim / Kahraman Tazeoğlu / Destek Yayınları

15 -Masonluğun Gizli Dili / Hakan Yılmaz Çebi / Tutku Yayınevi

16 -Yarın 20 Yaşında Olacağım / Alain Mabanckou / Timaş Yayınları

17 -Osmanlı’da Aşk Başkadır / Enes Türkoğlu / Tutku Yayınevi

18 -Beraber Yürüdük Biz Bu Yıllarda / Yılmaz Özdil / Kırmızı Kedi Yayınları

19 -Mart Menekşeleri / Sarah Jio / Arkadya Yayınları

20 -Kocan Kadar Konuş / Şebnem Burcuoğlu / DEX

                                                                Hülya TUNÇ