Kahve
ilk olarak Habeşistan’da keşfedilmiş ve yıllar boyunca
kahve çekirdekleri çiğnenerek veya parçalanıp yağla karıştırılarak yenmiştir. Daha
sonra Yemen, Mekke ve Kahire’ye yayılan kahve, 16. yüzyılın ortalarında
İstanbul’a gelmiştir. Kahve İstanbul’dan sonra 17. yüzyılın ortalarından itibaren
Avrupa’ya ulaşmıştır.
Kahvenin anlamı “keyif veren içki”dir. Türkler Kanunî Sultan
Süleyman devrinde kahveyle tanışmışlardır. Kahve Yemen Valisi tarafından İstanbul’a
getirilmiş ve Türklerin kendilerine has pişirme tarzından dolayı Türk kahvesi ismini almıştır. Türk kahvesi, eskiden
çiğ çekirdek olarak satılır, evlerde kavrulur, el değirmeninde çekilerek kullanılırdı.
1871 yılında Mehmet Efendi, çiğ kahveyi
kavurup öğüterek hazır olarak satmaya başladı. Osmanlı zamanında adına ‘kara
inci’ denilen kahve, saray mutfağının vazgeçilmezleri arasındaydı.
İlk kahvehane İstanbul’da Kanunî döneminde iki Suriyeli tarafından açılmıştır. Daha sonra kahvehaneler tüm şehre yayılmıştır . Osmanlıda güne kahve ile başlanırdı ve bu günün ilk yemeğine kahve altı denirdi, zamanla bu ad kahvaltı olarak değişti.
İlk kahvehane İstanbul’da Kanunî döneminde iki Suriyeli tarafından açılmıştır. Daha sonra kahvehaneler tüm şehre yayılmıştır . Osmanlıda güne kahve ile başlanırdı ve bu günün ilk yemeğine kahve altı denirdi, zamanla bu ad kahvaltı olarak değişti.
Uzmanlar, Türk kahvesinin sağlık için faydalı olduğu konusunda hem fikirler.
Kahvenin telvesi fincanın altında kaldığı için vücuda alınan kafein miktarı da
yok denilecek kadar azdır. Dozunda içilen yani günde 3 fincanı geçmeyecek kadar
alınan kahve, zihin açılmasına, sindirimin kolaylaşmasına, baş ağrılarının
azalmasına, vücudun dinlenmesine neden olur. Kahve alzheimer hastalığına karşı da
tavsiye edilir. Fakat ülser hastaları ve hamilelere tavsiye edilmez.
Türk kahvesinin yapılışı:
Türk kahvesinin yapılışı:
İyi kahve soğuk su ile yapılır. İmkan varsa mangalda, kömür ateşinde 15 dakika pişirilir. Bakır cezvede soğuk suya koyulan
kahve, bir kere karıştırılıp ateşe konur. Her fincan için iki çay kaşığı kahve,
arzuya göre şeker konur. Kaynayıp köpüklenen kahve ateşten alınır ve ilk köpük,
fincanlara pay edilir, kahve yeniden ateşe konur. Kalan kahve bir taşım daha kaynatılır
ve fincanlara boşaltılır. Kahvenin yanında ikram edilen su, önce içilerek
ağızda kalmış tatların giderilip, kahve tadının alınması içindir. Kahvede
makbul olan acı kahve ve yanında lokum ya da tatlı ikramıdır.
Afiyet olsun...
Hülya TUNÇ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder