2 Temmuz 2015 Perşembe

MUCİZE İÇECEĞİMİZ “KEFİR”

    
      Kefir 5000 yıl önce Orta Asyada yaşayan Türkler tarafından bulunmuştur. Hayvanların sütlerinden yararlanan Türkler mayaladıkları süt ürünlerini her zaman yanlarında taşımışlardır. At sütünden kımız, koyun ve keçi sütünden kefir üretmişlerdir. Yoğurttan , peynirden önce kefir keşfedilmiştir.

      Kefire hastalıklara şifa olması nedeniyle “Peygamber danesi, peygamber darısı''da denilmektedir. Kafkasya’da su yerine kefir içildiği bilinmektedir ve hiçbir kanser vakasına rastlanmamıştır.

        Laboratuarlarda yapılan analizlerde, kefirin probiotik bakteri ve maya zenginliği yönünden doğal fermente bir süt ürünü olduğu ispatlanmıştır. Tedavileri destekleyici özelliği ile hastalara önerilmiştir.




         İnsan vücudunda kendi hücrelerinin 10 katı kadar (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu bulunmaktadır. Faydalı bağırsak mikropları, yararlarının yanında dışarıdan gelen zehirli maddelere karşı koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar. Bağırsaktaki zararlı mikroplar lehine dengenin bozulması birçok hastalığa yol açar.

         Son yıllarda işlenmiş gıdaların tüketimindeki artışa karşı; kefir, boza, turşu vb. gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, vücudumuzun probiyotik dengesini alt üst etmiştir. Kefirin tadı ekşimiş ayrana, görüntüsü karnabahara benzer. Kefir ekşidikçe faydası artar. Kefir mayanız yoksa Ziraat fakültesi gibi bazı fakültelerden, aktarlardan temin edebilirsiniz.

 Kefirin faydaları:

- Besin alerjilerini ve ekzemayı önler
- Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu engeller.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir kanseri önler.
- Yiyeceklerin hazmını kolaylaştırır.
- Yaşlanmayı yavaşlatır.
- İshali önler ve tedavi eder.
- İdrar yolu iltihaplarını önler.
- Kabızlığı tedavi eder.
- Böbrek taşlarının oluşumunu azaltır.
- Vitaminlerin (K vitamini, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yapar.
- Bağırsak duvarını zararlı maddelerden korur.
- Zararlı maddelerin kan dolaşımına geçmesini engeller.

          Kefirin yapılışı:

          Kefir yapımında mümkünse keçi sütü kullanılır, süt kaynatılır cam bir kap içinde ılıtılır , 1 çorba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve süt iyice karıştırılır. Kabın kapağı kapatılır (asla metal bir kapak veya süzgeç kullanılmaz) ve süt 20-25 C 'de bir yerde bırakılır. Kap içindeki süt 18-24 saat sonra pıhtılaşır. Maya miktarı az ve ortam soğuksa mayalaşma gecikir. Mayalanmış süt süzgeçten ya da tülbentten süzülür. Süzgeç üzerinde kalan maya tekrar kullanılır. Maya hemen kullanılmayacaksa daneler yıkanır, daneleri örtecek kadar kavanoza süt konulur ve ağzı kapalı cam bir kavanoz içinde buzdolabında saklanır.          

        Kefirle sağlıklı günlere...

                                                                                            HÜLYA TUNÇ


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder