9 Mart 2016 Çarşamba

GOJİ BERRY


Goji berry nedir

 
Goji berry yani diğer adıyla kurt üzümü Himalaya Bölgesine özgü bir bitkidir. Her türlü toprakta yetiştirilebilmektedir. Direk güneşten ziyade, yarı gölge ortamları sever. Kurt üzümü küçük ve yumuşak meyveleri olan çalı formunda bir bitkidir. Uzakdoğu kültüründe kurt üzümüne mutluluk meyvesi adı verilmiştir. Goji berry, meyvesinden saplarına kadar her yönüyle kıymetli bir bitkidir. Yeşil yaprakları toplanıp, kurutulur ve çay olarak tüketilir. Meyvesi ister kurutularak isterse yaş olarak yenilebilir. Sapları oldukça yağlıdır ve güzellik kremi elde etmekte kullanılır.

 

Sağlığa Faydaları

 
·        Goji berry, diğer adıyla kurt üzümü antioksidan kaynağıdır, bağışıklık sistemini destekler. Bazı çalışmalara göre, bu meyveler beyin sağlığı için de yararlıdır.

·        Goji berry % 13 oranında protein içerir.

·        Yüksek oranda C vitamini içerir. Örnek verecek olursak bu oran, portakalın içindeki c vitamininden yüzlerce kat fazladır.

·        Goji berry % 8 oranında B vitamini ve E vitaminlerini içerir.

·        İçerisinde beta sitosterol vardır; bu da kolestrolü düşürücü bir etki gösterir.

·        İçerisinde solavetivone vardır ki; bu madde çok güçlü bir anti bakteriyeldir.

·        Çinko, kalsiyum, selenyum, fosfor yönünde zengindir.

·        Betain içermektedir. Bu maddenin vücudu sakinleştirici, hafızayı artırıcı etkisi vardır. Ayrıca kas büyümesini artıran, karaciğer yağlanmasını önleyen ve kansere karşı koruma sağlayan etkisi vardır.

·        Goji berry tümör büyümesini durdurur.

·        Menapoz şikayetlerini azaltır.

·        Beta karoten kaynağıdır.

·        Hastalıklara karşı direnci artırır.

·        Zeaxanthin içerir ki bu madde göz sağlığı için çok faydalıdır. Zeaksantin bileşeni, retinayı korur ve görmeyi iyileştirir.

·        Amino asit içerir.

·        Goji berry physalin içerir; bu da lösemi türlerinin düşmanıdır.

 

Yan Etkileri

 
·        Polene karşı alerjisi olanlar kullanmadan önce bir doktora danışmalıdır. Yan etkileri; zor nefes alma, bulantı ve baş dönmesidir.

·        Alkaloid atropin içerdiği için kusmaya, bulanık görmeye neden olabilir.

·        Yan etkiler genellikle bazı ilaçlarla etkileşim sonucunda oluşur. Örneğin yüksek tansiyon ilaçlarıyla birlikte kullanıldığında kan basıncında düşüşe neden olabilir.

·        Diyabet ilaçları ile kullanımında kan şekerini düşürebilir ve baş dönmesi gibi yan etkiler görülebilir.

·        Varfarin gibi pıhtı önleyici ilaç kullanan kişiler, sadece bu meyve için değil diğer bitkisel ilaveleri kullanırken de uygun önlemleri almalıdırlar.

·        Goji berry yüksek oranda selenyum içerirler. Çok yüksek selenyum oranı kadınlarda doğurganlığı azaltmaya, sinir bozukluğuna, mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir.

 
 
Asya ülkelerinde obezite üzerine yapılan araştırmalar da; kişilere günde iki kez sabah ve akşam goji berry verilmiştir. Sonuçlara bakıldığında hastaların önemli seviyede kilo verdiği, zayıfladığı gözlemlenmiştir. Gojinin içeriğinde bulunan polisakkaritler, gıdaları enerjiye dönüştürerek vücudun zayıflamasına neden olmaktadır.


Goji berry farklı şekillerde tüketilmektedir. Şu sıralar ülkemizde  zayıflamak isteyenlerin gözde meyvesi haline gelmiştir. Kilo vermek isteyenler, goji berry çayı tüketimini artırmışlardır. Bazı firmalar tarafından hapı da üretilmektedir. Fakat uzmanların tavsiyesi, goji meyvesinin bilinen firmalardan, aktarlardan temin edilmesi ve sabahları kahvaltıyla birlikte, bir avuç goji berry üzümü tüketilmesi yönündedir.

29 Şubat 2016 Pazartesi

İlkbahar Rüyası


                  
                  Daha önce Kristin Hannah’a ait kitapları okuyanlar bilir. Yazarın çok yalın ve akıcı bir anlatımı vardır. Okuyucuyu nasıl derinden etkileyeceğini iyi biliyor. İlkbahar Rüyası; duygusal ve romantik bir kitap olmuş. Her ne kadar kitabın konusu ile adını çok alakalı bulmasamda, vakit kaybetmeden alıp okunması gereken bir roman.

                 Ünlü bir Hollywood yıldızı olan Angel DeMarco, geniş bir hayran kitlesine sahiptir. Hızlı bir hayat sürmektedir. Etrafında çok insan var gibi görünmekte olsada aslında gerçek dostu ve arkadaşı yoktur. Angel bu kalabalıkta yalnızlık çekmektedir ve bunu belli etmemek için kendini daha fazla alkole vermektedir. Bu arada Angel'in sağlığı hiç de iyi değildir, kalbi kötü durumdadır. Doktorlar uyarılarda bulunur fakat Angel hayatını değiştirmez. Sonunda bir partide kalbi tekler. Bu kez durum çok ciddidir. DeMarco'nun yaşaması için kalp nakli gerekmektedir. Bunun için Seattle'daki bir hastaneye gönderilir. Seattle , 17 yaşındayken Angel'in kaçtığı ve bir daha asla gitmediği evidir.
               Seattle'daki hastanede, Dr Madelaine isminde bir kardiolog bulunmaktadır. Madelaine on altı yaşındaki kızı Lina'yı tek başına büyüten bekâr bir annedir. Fakat dünyaca ünlü olan bu cerrah, ergenlik çağındaki kızının sorunlarıyla başa çıkamamaktadır. Lina kim olduğunu bir türlü öğrenemediği babasının izini bulmayı kafasına koymuştur. Angel'ın kalp rahatsızlığı nedeniyle hastaneye gelmesi ile geçmişte yaşanılan kırgınlıklar gün yüzüne çıkar. Hatta Angel'ı kötü bir tesadüf beklemektedir. Tedavisinin evinde yapılması gerekecektir.

             İlkbahar Rüyası mucizelerin her an gerçekleşebileceğini anlatan şefkat dolu bir romandır. Keyifli okumalar diliyorum.

26 Şubat 2016 Cuma

Dünyanın en büyük bahçesi: Dubai Miracle Garden


 



 
 
Dünyanın birçok yerinde çok güzel, özenilerek yapılmış, o ülkenin kültürünü yansıtan bahçeler var. Hollanda’nın Lale Bahçeleri… Japonların Kawachi Fuji’si, İtalya’nın Allegri Arvedi’si. Her biri görmeye değer harika yerler. Bir de Dubai de bulunan, 45 milyon çiçeğiyle Miracle Garden var ki gösterişiyle, kocaman alanıyla, rengarenk çiçekleriyle gerçekten görülmesi gereken bir yer.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dubai, Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten biridir. Basra Körfezi içerisinde yer alır. En önemli gelir kaynağı petroldür. Dubai petrol, doğalgaz ve ticaret merkezi olarak anılmaktadır. Bunun yanında önemli bir turizm merkezidir. Dubai bir dünya harikası olan 2013 yılında açılan Miracle Garden (Mucize Bahçe) ye ev sahipliği yapmaktadır. 18 dönümlük bir alana yayılan bahçede 45 milyon çiçek vardır.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Mucize Bahçe farklı konsept ve peyzaj uygulamaları yapılarak düzenlenmiş, farklı çiçeklerden oluşan geniş bir yelpazeye sahiptir. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bu konseptin içerisinde çiçekler, kalpler, yıldızlar, çizgi film karakterleri, piramitler bulunmaktadır. Çölün orta yerinde bulunan bu bahçe damla sulama sistemi ile sulanmaktadır. Sulama suyu, atık suların yeniden kullanımı ile temin edilmektedir.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Her yıl eylül ayından mayıs ayına kadar bir milyondan fazla ziyaretçi gelmektedir. Bu tarihler dışında çöl sıcakları çiçeklerin yaşamasına imkan vermediğinden bahçe ziyaretçilere kapalı tutuluyor. Sabah 9.00 akşam 21.00 arası ziyarete açık olmaktadır. Giriş ücreti 5.50 dolar, üç yaş altı ücretsizdir.